Teemaristeily: Tukinuittoa Kymijoella


Lähde mielenkiintoiselle veneretkelle Kymijoelle juhlistamaan Kymijokivartta, jolloin Kymenlaakson Paperiteollisuus täyttää 150 vuotta.


Retken kesto: n. 3h kahvituksella
Lähtöpaikka: KymiSunin Jokituvat, Joenrannantie 180, Kouvolankylä
Lähtöaika: klo 13
Hinta: 40e/henkilö. Hinta sisältää opastuksen, veneretken, veneen varusteet, vakuutuksen, nuotiokahvit sekä alv:n.

Varaa paikkasi 4.7.2022 mennessä 040 518 5225 tai info@kymisun.fi.

Tukinuiton historiaa Kymijoella

Kymijoen uittoa tapahtui jo 1700-luvulla kaukaa Päijänteen ylävesiltä Keski-Suomesta asti. Tyypillisesti purjein ja airoin liikutellut tukkilautat viipyivät matkallaan jopa kaksi vuotta. Uiton määränpäänä olivat Viialan ja Ummeljoen sahat. Vuonna 1875 perustettiin Kymin Lauttausyhtiö, jolloin eri yhtiöt pääsivät yhteisuittoon. Esimerkiksi vuonna 1878 oli uittomäärä jo 1 111 957 tukkia.

Tukit uivat jokiosuuden irrallaan. Uittopuomit eristivät tukkien juuttumisen rantavesiin. Joelle syntyi useampi erottelupaikka, eli sortteeri. Tukkien päissä ja sivuilla oli yhtiön merkit ja eri tarkoitukseen menevälle puutavaralle vielä omat symbolinsa. Kymijoella tapahtui myös nippu-uittoa.

Usein Kymi oli aivan täynnä tukkeja ja näin ollen uinti, kalastus ja muu rantakylien elämä joutui ottamaan tukkien uiton huomioon. Retkellä Reino Hemmilä lisävalaisee tukinuiton historiaa.