Keltin kylällä Kuusankoskella on pitkä historia. Se on teiden risteyskohta ja Kymijoki virtaa vuolaana sen halki. Väylät ovat tuoneet ja vieneet ihmisiä kautta aikojen - ja tekevät näin yhä edelleen.
Kymijoki antaa jokivartensa asukkaille ja kaupungeille valtavat mahdollisuudet hyödyntää historiaa ja luontoa. Valitettavan vähän joen mahdollisuuksia on hyödynnetty teollisuuden hyötykäyttöä lukuunottamatta.
"Eletään 2. ja 3. vuosituhannen vaihdetta jKr. Suur-Kouvola on alistanut hallintansa Pohjois-Kymenlaakson... mutta ei sentää aivan kokonaan. Pieni kylällinen Kelttiläisiä elelee omaa rauhallista elämäänsä Kymijoen läntisellä rannalla Kuusankosken, Kouvolan, Elimäen ja Iitin kuntien välissä 6- ja 365-teiden halkoessa kylän peltoaukeita ja Kymijoen virratessa mahtavana Salpausselkään puhkaisemassaan koskisessa uomassa."
Näin kuvataan Keltin kylää Keltin Nuoret ry:n verkkosivustolla. Aktiivinen nuorisoseura tekee tänä päivänä harvinaista talkootyötä säilyttääkseen ja viedäkseen kylän historiaa edelleen jälkipolville.
Muutama vuosi sitten KeNu pelasti palan suomalaista historiaa rakentamalla uudelleen vanhan myllytuvan, jonka vuolas virta ja myrsky repivät paikoiltaan 1860-luvulla. Myllytupa on nyt aktiivisessa käytössä Kymijoen rannalla ja siellä järjestetään erilaisia perinnetapahtumia.
Kymijoen varrella Keltissä on Kymen Paviljonki, jonka paikalla on ollut aikoinaan kievari. Vuonna 2010 Keltin Nuoret aloitti Keltissä virtaa -tapahtumasarjan, joka keskittyy vuosittain eri teemaan. Ensimmäisenä oli historia, sitten laulu. Viimeksi Keltissä virtasi taide, jossa ohjelma oli suunnattu lapsille, ja tarjolla oli mm. lasten taidepaja ja seinämaalaustyöpaja.
Veneretkiä jokiveneellä järjestävä KymiSun on ollut mukana yhteistyökumppanina alusta alkaen ajeluttaen osallistujia pienille retkille Kymijoelle.
Virkistysveneilyä
Pohjois-Kymenlaaksossa Kymijoelle on suunniteltu yhdeksän hyvää ja kahdeksan kaunista, mutta vielä ei ole jokea saatu valjastettua virkistyskäyttöön. Veneilyn suomat mahdollisuudet rajoittuvat usein patojen ja voimalaitosten välisille alueille.
Kymijoen ja alueen muiden vesistöjen virkistyskäytöstä on tehty lukuisia tutkimuksia ja analyyseja.
Tietoa alueella toimivista veneilyä tarjoavista ohjelmapalveluista löytyy tästä.